Facebook-ontslag op Aruba

Ontslag wegens facebook-uitlatingen echtgenoot

Een werknemer bij het Hyatt Regency Aruba Resort & Casino werd na 25 jaar ‘trouwe dienst’ ontslagen vanwege onder meer uitlatingen op het facebook-account van zijn vrouw.

De werknemer was werkzaam in een zogenaamde ‘growfunctie’. Voor de doorgroei naar een managementfunctie moest de werknemer ervaring opdoen buiten Aruba. De werknemer zag dat echter niet zitten vanwege familieomstandigheden. Enige tijd later besloot de werkgever om de functie van de werknemer te laten vervallen en de arbeidsovereenkomst met de werknemer te beëindigen.

Dit besluit zette kwaad bloed bij de werknemer en diens vrouw. De werknemer had zelf geen facebook –pagina maar op de pagina van zijn vrouw werden enkele posts geplaats over het arbeidsconflict. Voor de facebook-voyeurs onder u, de posts luiden als volgt: ‘Goedemorgen allemaal. Hier ben ik op vakantie. Maar onder veel stress en met heel veel zorgen. Ik ga een enorme strijd tegenmoet. Ik kondig oorlog af tegen iedereen die mij benadeelt en mijn leven verkloot. Stomme mensen die van het ene moment op het andere, zonder mijn familie te kennen, alles kapot maken waar wij hard voor hebben gewerkt. Morgen sta ik als een hond op straat. Overmorgen kan dit een andere familie overkomen. Dit ….. moet stoppen. Wanneer ik terug ben in Aruba moeten jullie weg zijn, want ik zal jullie ‘ worst nightmare zijn’. You mess with my family, I will eat you alive’.

Enkele dagen later heeft de vrouw opnieuw gepost over het ontslag van haar man: ‘(…) Twee maanden opzegtermijn en dat komt hij op straat te staan na vijfentwintig jaar dienst. En dan is hij een van de eersten aan de top die het veld moeten ruimen voordat ze verder gaan met de anderen. De regering geeft op onschuldige wijze vergunningen af aan Amerikanen zonder te weten dat ze met een machete in de hand de koppen afsnijden en massaal mensen ontslaan. Ik verzoek de Minister van Arbeid en Vergunningen en die van Toerisme om dit nu te stoppen. Trek hun vergunningen in en verklaar ze voor personae non gratae in ons land. Wij Arubanen zijn goede mensen, maar wij kunnen niet toestaan dat zij miljoenen komen verdienen terwijl de Arubaan nooit chef wordt want deze functies zijn voor de Amerikanen. (…)’.

Ook de leidinggevende moet het ontgelden: ‘(…) En jij, onbeschofte vrouw, je maakt misbruik van je positie en je bent medeplichtig aan het ruïneren van mijn familie. Houd je vast! Want zodra ik terug ben in Aruba dan kom ik jou achterna. (…).’

Daarnaast wordt via het facebook-account van de vrouw een radio-optreden gepromoot waarin de werknemer zijn verhaal komt doen over het – in zijn ogen onterechte – ontslag.

Op het verzoek van de werkgever om de berichten te verwijderen heeft de werknemer laten weten zich te distantiëren van de berichten. Maar hij wilde zijn vrouw niet vragen om de berichten te verwijderen. Dat zou volgens hem namelijk neerkomen op ‘spousal control/abuse’.

De werkgever stapte uiteindelijk naar de rechter. De rechter vond het opheffen van de functie echter onvoldoende grond om over te gaan tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Er had volgens de rechter een zorgvuldig selectieproces moeten plaatsvinden waarbij objectieve, neutrale criteria worden toegepast (zoals last in first out en het afspiegelingsbeginsel) en ook de mogelijkheid van een andere passende functie wordt onderzocht.

Ook de vertrouwensbreuk is onvoldoende grond voor ontbinding. De uitlatingen van de echtgenote op facebook kwamen volgens de rechter niet voor rekening en risico van de werknemer. Omdat de werknemer zich niet optimaal heeft ingespannen om negatieve publiciteit voor zijn werkgever te voorkomen is een vertrouwensbreuk ontstaan. Maar de rechter ziet niet in, gelet op “25 jaar trouwe dienst”, ”waarom partijen met een beetje goede wil de lucht niet zouden kunnen klaren.”

Welke lessen kunnen wij hieruit leren? 1. Een ontslag op grond van bedrijfseconomische redenen moet aan strenge eisen voldoen. 2. Stap bij een arbeidsconflict niet te snel naar de rechter. Het is belangrijk om eerst een poging te doen om het geschil op te lossen, via gesprekken, bemiddeling door een collega of door middel van mediation. 3. Zorg voor een social media code zodat de spelregels en de belangen over en weer helder zijn. De uitspraak (http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:OGEAA:2016:32) is in ieder geval zeer de moeite van het bekijken waard. Liken, delen of commenten kan natuurlijk ook.

Deze column is gepubliceerd in het Antilliaans Dagblad op 15 januari 2016